Per què una gestió pública?

L’any 2010 l’ONU va declarar el dret a l’accés a l’aigua potable i al sanejament com a dret humà essencial. De fet el 90% de la gestió de l’aigua a nivell mundial està en mans públiques. Malauradament, aquest percentatge baixa fins a només el 20% en el cas del Principat. Tot i així, en els últims 15 anys s’han produït 235 casos de remunicipalització del servei a 37 països, alguns dels quals en ciutats com París, Berlín o Atlanta. A casa nostra també hi ha hagut casos recents com a les poblacions del Figaró, Arenys de Munt, Montornès del Vallès o Collbató. Així doncs, cada cop són més poblacions i ciutats que decideixen fer el pas cap a garantir un servei públic de l’aigua.
Segons el nostre criteri, els beneficis són múltiples:

  • Control i transparència: La gestió pública de l’aigua permet un seguiment i un control de tot el procés d’abastament d’aigua potable. Permet la transparència dels anàlisis, les estratègies i les decisions compartides.

  • Ecològic: Que l’aigua no sigui un bé mercantil, permet que ningú en pugui treure un benefici privat. Així des de les empreses públiques d’aigua es poden fer campanyes de sensibilització per reduir-ne la despesa, així com controlar molt més eficientment el cicle complet de l’aigua.

  • Social: La gestió pública de l’aigua permet crear tarifes socials en funció de la situació econòmica de les unitats familiars que viuen en una casa. També permet una mediació més propera i justa en casos de no poder pagar una factura per situacions econòmiques.

  • Laboral: En una situació de municipalització, la plantilla actual de Sorea passaria a formar part del nou ens municipal. Passant a ser part de l’administració pública, la situació laboral seria estable i milloraria, i les treballadores podrien passar a formar part de la direcció del servei.

  • Manteniment: Els actuals rendiments de la xarxa de Corbera es troben entre el 55 i el 65%, cosa que genera unes pèrdues increïbles. La gestió pública de l’aigua treballaria per millorar les infraestructures i disminuir les fuites d’aigua.

  • Interessos: Amb la gestió privada d'un bé públic hi ha disparitat d'interessos. La ciutadania pot tenir diversos interessos: preus, qualitat, repercussió al medi ambient, drets laborals, transparència, situació a llarg termini... A l'empresa privada només li interessen els seus beneficis. Amb una gestió pública, democràtica i transparent els interessos dels ciutadans i del gestor són els mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada